сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Във Филипините изплува загадъчна риба-гребло

20.2.2017 г.

Снимки на риба-гребло, изхвърлена край бреговете на Филипините, ни напомнят колко малко знаем за това неуловимо същество.

Миналата седмица плажуващи намериха тялото на мъртва риба-гребло в Кармен, Агусан Дел Норте във Филипините.

За първи път рибите-гребло (Regalecus glesne) били забелязани през 1772 г. Понякога те изплуват в умерените или тропичните плитчини в различни части на света. Макар да не сме сигурни защо се случва това, някои учени предполагат, че дълбоководните видове – обикновено обитаващи зоната от 200 до 1000 метра – биват изтласквани на брега от силни течения и ветрове. Все още не е установено дали излизат на повърхността когато умират или странни обстоятелства причиняват смъртта им.

Това е най-дългата сред костните риби и стига до 10 метра дължина. Красива е, с нея са свързани много митове и има различни имена. Тъй като обитват морски дълбини, до които човекът рядко стига, за този вид се знае изключително малко. Ако случайно биват хванати от рибари, те ги връщат обратно във водата, тъй като не могат да продадат особеното им месо на пазара.

Мнозина хора си задават въпроса дали има връзка между появата на рибата-гребло в плитчините и земетресенията, които следват? Дали изучаването на този вид ще ни даде повече информация за океанските дълбини - част от нашата планета, но в същото време далечни и непознати? Предстои да открием отговорите.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах