сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Бракониерство на редки миди, „бялото злато“ на Африка, стига пределни нива

15.2.2017 г.

Нелегалната търговия с миди от вида Haliotidae – най-ценните миди в света – подклажда социална и екологична криза в Южна Африка.

Мидите Haliotidae се срещат във водораслови гори в крайбрежните води на много континенти, в това число и на Южна Африка. Големите мекотели играят съществена „инженерна“ роля за поддържането на водорасловите гори, където живеят много други видове. Наречени „бялото злато“ те се считат за деликатес в много азиатски страни.

Търсенето им през последните години драстично се е покачило и в момента подхранва  експортна индустрия за милиарди долари, както и незаконна търговия в Южна Африка. От 56-те съществуващи вида миди пет се срещат в Южна Африка от които Haliotis midae се счита за най-вкусната.

От 2001 досега около 75 милиона миди – 40 000 тона – са били събрани от водите край Южна Африка, което е 10 пъти над законната квота. В резултат Агенцията по земеделие, лесовъдство и риболов, която определя годишните квоти казва, че „ единствено драстичното намаляване на улова може да предпази вида от изчезване.“

Според Маркъс Бергенер от Южноафриканския клон на TRAFFIC, неправителствена организация, която следи незаконната търговия с животни, общото количество на законния улов на редките миди в Южна Африка през 2015 г. е бил 105 тона. „ Оценката ни за незаконно уловени миди за същата година възлиза на 3 477 тона“, казва той.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах