сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Край Лос Анджелис изсипват милиони пластмасови топки във водохранилищата

7.2.2017 г.

Пластмасовите топки, които могат да запазят водата и качеството й, са опит на Калифорния да се справи с жестоките суши.

През август 2015 г. градските власти пускат милиони „засенчващи топки“ във водохранилище на Лос Анджелис в опит да спасят водата от най-жестоката суша в историята на Калифорния.

Разположено в Силмър, водохранилището съдържа 12 милиарда литра вода, достатъчни за снабдяването на града за период от три седмици.

Според градската управа топките хвърлят сянка върху водата, охлаждат я, намаляват изпаряването и ограничават развитието на водорасли и бактерии и протичането на химически реакции, при които се отделят вредни вещества.

Усилието на градската агенция за вода и енергия (LADWP) „е емблематично относно вида творческо мислене, което ни е нужно, за да посрещнем предизвикателствата“, казва кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети.

Топките струват по 36 цента всяка и са на обща стойност 34.5 милиона долара. Идеята се тества от 2008 година и е установено, че топките намаляват изпаряването с между 85 и 90 процента. Топките потискат растежа на микроорганизми и намаляват обработката, през която трябва да мине водата преди употребата й. Това би могло да спести на града 250 милиона долара, казва Гарсети.

Изработени от черен полиетилен, топките са пълни с вода, за да не се пукнат. Производителите (XavierC, ArtisanScreenProcess, andOrangeProducts) казват, че топките би трябвало да издържат около 25 години и не се очаква да изпуснат токсични материали във водата.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах