сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Вулкан изригва на всеки час в продължение на 94 години

29.1.2017 г.

Сантягито, куполът от лава под вулкана Санта Мария в Гватемала, е един от най-често изригващите в света.

Подобно на църковни камбани или часовникова кула, град в западния планински район на Гватемала измерва времето с равните интервали от време, през които изригва местният вулкан.

В град Куецалтенанго вулканичните изригвания са толкова чести, че в продължение на 94 години се случват на всеки час, а източникът е Сантягито - един от най-активните лавови куполни комплекси, разположен в основата на стратовулкана Санта Мария.

Комплексът се е образувал около 20 години след бурно изригване през 1902 г. „От 1922 г. всъщност вулканът изобщо не е стихвал“, казва вулканологът Стефани Гроке. Учените се опитват да разгадаят вътрешната структура на вулкана и да разберат какво причинява редовната активност на Сантягито.

„Това, което знаем със сигурност, е, че във вътрешността на вулкана постоянно напират магма и газ и затова той показва признаци на живот“, казва Гроке.

Преди изригване отворът на върха на Сантягито е „запечатан“ и пречи на горещите газове и магмата да излязат. С натрупването на газа налягането се покачва и в крайна сметка тапата на отвора се пропуква и освобождава насъбраните газове като изпраща магма и скали във въздуха. Изхвърлените материали покриват отново отвора и го запечатват и процесът започва отначало.

Повечето изригвания са незначителни, но „понякога има и сериозни, при които стълбовете пепел стигат до 3 километра”, казва Гроке. Например, през лятото на 2016 г. Сантягито избълва стълб от вулканична пепел с височина 5000 метра над морското равнище и засипа съседно Мексико. По-сериозните изригвания може да се окажат опасни, дори смъртоносни за местните общности. Друга сериозна заплаха са вулканичните кални потоци, наричани още лахари.

Това, което прави Сантягито уникален, не са периодичните изригвания, тъй като има и други вулкани по света с подобно поведение. „Различното при Сантягито са сравнително равните интервали от време, през които той избухва, макар и това да не е винаги предвидимо.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах