сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Стената между САЩ и Мексико вече е факт

14.12.2018 г.

Президентът Тръмп нареди изграждането на гранична стена между САЩ и Мексико. На места обаче подобна стена между двете страни вече съществува.

от Даниел Стоун, National Geographic

Границата, която Тръмп се надява стената да опази, е дълга около 3200 километра, но релефът по протежението й е доста разнообразен и включва места където строителството би било наистина трудно. (Тръмп не е уточнил колко висока и дебела иска да бъде стената. Инженери и медии изобщо поставят под въпрос изпълнимостта на подобен проект.)

Частични стени са били издигани в региона и преди, като някои от тях са успявали да спрат мащабни контрабандни операции и незаконна имиграция. Smuggler's Gulch fence е била изградена по инженерен проект на стойност 60 милиона долара, за да укрепи разстоянието от близо 6 километра между Сан Диего и Тихуана. В средата на 1990-те е построена стената в Джакумба, Калифорния, за да пресече трафика на хора и наркотици. Участъците на изток и запад от тази стена са териториите, които Тръмп иска да укрепи, местата където почти няма гранична ограда.

По време на репортерската си мисия в района обаче фотографът на National Geographic Джеймс Уитлоу Делано разбрал, че стените сами по себе си не могат да разрешат подобни проблеми. През април 2015 г. граничен патрул заловил 31 килограма амфетамини, които контрабандисти прекарвали през границата. Пазителите на реда си дали сметка, че трафикантите са намерили друг начин да заобиколят стената между Калексико, Калифорния и Мексикали, Мексико – били построили тунел.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах