сп. National Geographic - Декември 2019
National Geographic KIDS - Декември 2019

Вековни вятърни мелници в Иран скоро може да спрат да функционират

16.1.2017 г.

Древна традиция е застрашена от изчезване

В селото Наштифан, североизточен Иран, Мохаммед Етебари е последният пазител на древна традиция. Той е посветил живота си на поддържането на няколкото исторически мелници в селото. Етебари не знае още колко време му остава, а никой от младите изглежда не се интересува от тежката работа по ежедневната поддръжка на съоръженията. Без редовната му грижа вятърните мелници, които поставиха града на туристическите карти, един ден ще спрат. „Чистият въздух задвижва мелниците – животодаряващият въздух, който дишаме“, казва Етебари.

Направени от естествена глина, слама и дърво, вятърните мелници превръщат зърното в брашно от около 1000 години насам. Дизайнът на вертикалните оси е подобен на този на вятърните мелници, изобретени от персите около 500 г. сл. Хр. – дизайн, който постепенно се разпространява по света и който по-късно холандците и други народи възприемат.

Всяка от мелниците в Наштифан се състои от осем отделения и всяко от тях има по шест остриета. Когато силният вятър навлезе в отделенията, той задвижва остриетата, които на свой ред задвижват воденичните камъни. Конструкциите стигат до около 19 метра височина. Районът е толкова известен с ветровете си, че името Наштифан идва от думите, означаващи „жилото на бурята“ .

Устройствата генерират достатъчно енергия за задвижване на тежкия камък. Ако бяха прикрепени към генератор обаче те вероятно биха произвели само малко количество енергия, недостатъчно дори за една електрическа крушка. Днешните турбини имат по-ефективен дизайн, който позволява произвеждането на повече енергия.

През 2002 г. Иран призна вятърните мелници за национално наследство, но въпреки това бъдещето им остава несигурно. Днес има по-лесни начин за смилане на зърно и Етебари не знае дали някой ще се наеме да поддържа мелниците, когато той си отиде. Ако това се случи, част от живата история на света ще бъде загубена завинаги.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах