сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Снимки на Земята се превръщат в абстрактно изкуство

16.1.2020 г.

С помощта на сателити, изкуствен интелект и художествен стил от началото на XX век картограф създава забелжителни изображения на променените от човека пейзажи.

На изображението горе се вижда какво се случва, когато направите сателитна снимка на Земята и използвате програма за изкуствен интелект, за да я превърнете в картина на художник от XX век.

Това е една от многото картини в Инстаграм na Бил Морис, картограф в аналитична компания в Бърлингтън, Върмонт. Морис твърди, че е бил вдъхновен от Мередит Шеф-Кинг, съвременна художничка, която прави акварелни картини на сателитни снимки. Той също искал да пробва нещо подобно, но не разполагал с талант - и прибегнал до намесата на изкуствен интелект.

Морис се заиграл с приложението за смартфони Prisma, което променя снимки в стила на известни художници. Приложението не можело да направи всичко, което Морис искал, но той разполагал с техническите умения да го видоизмени и да направи нужните настройки, за да получи ефекта, който търси.

 „Това е метафора за начина по който хората променят природния пейзаж“, казва Морис. "Промяната на даден код не е като да създаваш изкуство, но все пак човек следва чувството си за естетика."

Бил Морис е пробвал и други артистични течения, но към момента смята, че изображенията в стила на кубизма са най-завладяващи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах