сп. National Geographic - Март 2021
National Geographic KIDS - Март 2021

7-те астрономически събития, които трябва да видим през 2017 г.

4.1.2017 г.

Тази година ни очакват уникално слънчево затъмнение, среща с комета, планетарни двойки и още много космически изненади.

Едно от най-впечатляващите астрономически събития за 2017 г. ще бъде пълното слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава от континенталната част на САЩ през август.

През следващите месеци любителите на космоса ги очакват и много други изненади. Първата от тях е доближаването на ледената комета 45P/Хонда-Мркос-Пайдушакова до Земята през февруари, която ще представлява изумителна гледка. През декември ежегодният метеоритен дъжд на Джемнините ще бъде особено ярък.
Ето и събитията по реда на тяхното очакване.

Комета 45P/Хонда-Мркос-Пайдушакова, 11 февруари

През първата половина на февруари звездобройците ще имат възможност да видят отблизо кометата 45P/Хонда-Мркос-Пайдушакова. След като завърши обиколката си около слънцето през декември 2016 г., сега кометата ще се отправи към външната част на Слънчевата система. Ще можем да я наблюдаваме на зазоряване докато преминава покрай съзвездията Орел и Херкулес. На 11 февруари тя ще се приближи максимално до Земята и ще отстои едва на 12 милиона километра от нея. Това е най-подходящият момент да се наблюдава леденият посетител, когато ще прилича на малка, но ярка топка в небето.

Пръстеновидно слънчево затъмнение, 26 февруари

На 26 февруари късметлиите в част от Южното Полукълбо ще могат да видят „огнен пръстен“ около Слънцето, известен още като пръстеновидно слънчево затъмнение. Това се случва, когато дискът на Луната не покрива цялото Слънце и около него остава пръстен светлина.

Меркурий, Марс, Луна, 29 март

На 29 март след залез слънце погледнете на запад и ще видите тънкия лунен сърп, който образува впечатляващ триъгълник с Меркурий и Марс. Специалното на това подреждане е, че то ще подчертае Меркурий и ще можем да го видим в най-яркия му вид.

Луната среща Юпитер, 10 април

Яркият Юпитер ще образува двойка със Спика, основната звезда от съзвездие Дева, през цялата година. Но през април най-голямата планета в Слънчевата система ще се сдвои и с пълната луна. През нощта на 10 април и двата обекта ще изгреят заедно минути след залеза на слънцето.

Пълно слънчево затъмнение, 21 август

Тази година ще бъде особено зрелищна за наблюдателите в Северна Америка, тъй като там Слънцето ще се скрие напълно за първи път от 1979 година насам. На 21 август за няколко минути от Орегон до Южна Каролина слънцето ще изчезне, а частично затъмнение ще може да се наблюдава от целия континент. Следващото пълно слънчево затъмнение в Северна Америка се очаква през 2024 година.

Венера и Юпитер се сливат, 13 ноември

Два от най-ярките небесни обекта ще бъдат суперблизо призори на 13 ноември. Тъй като планетите ще се намират много ниско в източното небе те ще се борят със сутрешния здрач и ако искате да ги видите по-добре ще ви трябва бинокъл.

Джеминиди, 13 декември

Ежегодният метеоритен дъжд на Джеминидите ще стигне своя пик в двете Америки през нощта на 13 декември. Тези дъждове са изобилни - с около 60 до 120 падащи звезди на час. Тази година събитието ще бъде специално, защото ще бъде съпроводено с намаляващия полумесец на Луната и ще може да се вижда по-добре.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах