сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Екстремен плувец се бори за ледените океани

22.12.2016 г.

Люис Пю се бори за опазването на морета, които са застрашени от човешката дейност.

Плувецът на дълги разстояния Люис Пю, плувал в ледените води на Северния Полюс, ледникови езера в Хималаите и древното Червено море пълно с корали и торпически риби сега се потапя във водите на Антарктида с надеждата да привлече вниманието към нова кампания за основаването на три морски защитени територии до 2020 г. – годината, отбелязваща 200-та годишнина от откриването на най-южния континент.

Миналата седмица Пю преплува еднокилометров маршрут в море Белингсхаузен, област в Южния океан наречена на името на руски изследовател, който забелязала замръзналата земя през 1820 г. Пю преплувал разстоянието за 17 минути и 30 секунди, „но ми се сториха като 17 дни“, призна той. „ Всеки, който твърди, че обича да плува в студени води всъщност едва ли го е правил наистина“.

Но според Пю екстремното му плуване е ценен инструмент с който да привлече общественото внимание към нуждата от защита на богатите на биоразнообразие води на Антарктида. „ Те са същинска райска градина“, казва Пю за водите в които е виждал гърбати китове, албатроси, различни видове пингвини и тюлени на Уедъл, тюлени крабоед и леопардови тюлени.

Въпреки своята отдалеченост тези морета са изправени пред сериозни проблеми като промяна на климата, прекомерен риболов и замърсяване, казва той. Първият резверват в Антарктида бе обявен едва тази година. Той обхваща 962000 квадратни километра от морето Рос. Понастоящем Пю работи за основаването на още три резервата през следващите три години.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах