сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Ще останат ли в миналото експедициите до Северния полюс?

23.10.2019 г.

Изчезващият лед прави полярните пътувания почти невъзможни, казва авторът и приключенец Ерик Ларсен в книгата си, посветена на вероятно последната експедиция до Северния полюс.

Представете си да правите най-трудното за вас нещо в продължение на 50 дни - това представлява експедицията до Северния полюс. Сега да се стигне до там е още по-тежко, отколкото е било преди шест години – казва Ерик Ларсен, който три пъти е достигал тази точка на планетата. Вероятно е той да е и последният, извършил мъчителното пътуване, за което разказва в новата си книга: On Thin Ice: An Epic Final Quest Into the Melting Arctic.

Северната полярна област се затопля и това прави пътуването нататък почти невъзможно. През 2014 г. Ларсен и партньорът му Райън Уотърс изминали със ски, пеша и плуване близо 890 километра от Кейп Дискавъри, който се намира на канадския остров Елисмиър, до Северния полюс, при това влачейки всичките си запаси на шейни. Под ските им се огъвал тънък, еластичен лед, който понякога се чупел и ги потапял в нечовешки студената вода. Хаотични купчини лед направили пътуването мъчително бавно. На места ледът се местел под краката им като кубчета в коктейл. Изпитанието било голямо.


„Историята за това какво се случва в Арктика е историята за това какво се случва с планетата ни“, пише той. „Разликата в качеството на леда в сравнение с последната ми експедиция тук през 2010 година беше шокираща“.

Северният ледовит океан представлява пъзел от лед, който се разширява и свива със сезоните. Северният полюс не е парче земя; той е просто географска точка, която често е замръзнала. Тази година ледената покривка е стигнала рекордно ниски нива и ледът ще продължава да намалява, казва Марк Серезе, директор на National Snow and Ice Data Center в Булдер, Колорадо.


Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах