сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Иновация със златни наночастици може да спре загубата на зрение

16.12.2016 г.

Учените се надяват, че златните наночастици ще се докажат като ефективен и безболезнен лек срещу възрастово-зависимата макулна дегенерация.

Нанотехнология със злато може да редуцира броя инжекции, необходими за лечението на очни заболявания, твърдят учени. Възрастово-зависимата макулна дегенерация (ВМД) е водеща причина за слепота при хората в развития свят. Само в рамките на Съединените Щати понастоящем от това заболяване страдат близо 1,75 милиона хора, като до 2020 година се очаква техният брой да нарастне с още поне милион. И макар и да няма дефинитивен метод на лечение най-често използваният е „консервативният”, който включва средства срещу съдовия ендотелен растежен фактор. Т.е. се налага поставянето на инжекции веднъж месечно директно в окото.


Виж още: Светлина в мрака


Сега австралийски и китайски учени може би са на път да намерят по-безболезнен способ за превенцията на болестта. Тяхното проучване, публикувано в журнала по химия „Ангеванде шеми” е тествало как хидрогел, пълен със златни наночастици би реагирал при излагане на светлина. Те са разкрили, че в резултат дори на няколко градуса гелът е омеквал и е освобождавал необходимата доза лекарство за възстановяване на зрението. При прекъсване на достъпа до светлина, процесът се е обръщал – гелът е възвръщал първоначалната си консистенция и е предотвратявал освобождаването на лекарството. По този начин биологичната активност на базирания на протеини лек се е запазвала за по-дълго. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах