сп. National Geographic - Ноември 2020 - 15 години National Geographic България
National Geographic KIDS - Ноември 2020

Едни от най-великите изобретения в света се дължат на забавленията и игрите

5.11.2018 г.

Удоволствието и играта са важна движеща сила за исторически промени.

Играта е фриволно занимание, което си позволяваме едва след като сме приключили със същинската работа. Ами ако се окаже, че тя е ключов фактор за прогреса?

В книгата си „Wonderland: How Play Made the Modern World  Стивън Джонсън твърди, че много от най-важните нововъведения – от теорията на вероятностите до изкуствения интелект – са се появили, когато хората са се опитвали да се забавляват.

„Свикнали сме да мислим за удоволствието, играта и свободното време като резлутат от прогреса. Всъщност е обратното. Много революционни идеи се раждат като страничен ефект от забавления", казва Джонсън.

Един от ключовите примери е „Къщата на мъдростта“, която е основана в Багдад в разцвета на Ислямския златен век, благодарение на братята Бану Муса. На тях им хрумват невероятни инженерни идеи, които в Западна Европа се появяват едва 400-500 години по-късно.

Те например са измислили слонове-роботи и автоматични свирачи на флейта, чиято цел е била да забавялват. Тези идеи довели до революционни събития като индустриализация, механизация и в крайна сметка до изкуствения интелект. Но първата им поява е била на игра, раказва авторът на книгата.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах