сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

Възстановяват Жълтото училище в Пловдив

8.12.2016 г.

На свое заседание Министерският съвет в оставка постанови да бъдат отпуснати един милион и сто хиляди лева за укрепване и реконструкция на сградата на Жълтото училище в Пловдив.

Днес то е част от базата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, така че парите ще бъдат преведени там чрез бюджета на Министерството на образованието и науката. По предварителни разчети ремонтът ще струва само със сто хиляди лева повече. Общината в лицето на кмета Иван Тотев се ангажира да допълни сумата, като предвиди и благоустрояване на околния район.

Вижте още: Пловдив: пластове от времето върху 7 тепета


Жълтото училище, наречено така заради непроменения цвят на фасадата си, всъщност е първата новопостроена за учебни цел сграда през Възраждането, която и до днес се използва по предназначение. Там в момента е фолклорният факултет на АМТИИ. За да бъде построено училището през 1868 година, Високата порта издава специално ираде, позволяващо полагането на основния камък. Училището е открито на 30 октомври 1868 година като гимназия или Пловдивско главно училище, подготвящо бъдещи учители и свещеници. В Жълтото училище са учили Иван Вазов, Петър Бонев - водач на перущенските въстаници през 1876, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов. След Освобождението тук са преподавали П.Р. Славейков, Петко Каравелов. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах