сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Внасят чист въздух в замърсени райони на Китай

30.11.2016 г.

Предприемчиви търговци предложиха на страдащите от смога жители на Китай да подишат „чист новозеландски въздух по 17 цента на вдишване", пише The South China Morning Post.

"Ръчно опакован, чист, обеззаразен и наситен с кислород” новозеландски въздух се продава в бутилки с обем 7,7 литра и струва 219 юана (малко повече от 30 долара).

Продавачите твърдят, че всяка бутилка дава възможност купувачът да вдиша 180 пъти. За по-неизкушените се предлага въздух от Канада – той струва 108 юана (16 долара). За най-икономичните, които решат да се възползват от предложението за чист въздух, има китайски въздух от района на град Вейхай за 5 юана (или 0,7 долара).

За китайците, живеещи в най-замърсените и с най-гъст смог градове, например Пекин, е предвидена система от отстъпки.

Не всички потребители обаче оценяват възможността. „Подишах този въздух, голяма разлика не усещам”, сподели в социалните мрежи впечатленията си един от купувачите.

В Китай заради високата концентрация на замърсяване на въздуха от промишлеността небето над градовете с много заводи периодично се скрива в смог. През декември 2015 година властите в Пекин бяха принудени да въведат най-високото „червено” ниво на екологична тревога заради заплахата от силен смог. Тогава Пекинският център за екологически мониторинг съобщи, че съдържанието на опасни за здравето твърди частици във въздуха превиши нормите на Световната здравна организация (СЗО) 20 пъти. /РИА-Новости

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах