сп. National Geographic - Март 2020
National Geographic KIDS - Март 2020

Откриха най-високите тропически дървета

11.11.2016 г.

При лазерно сканиране в Борнео бяха откри 50 дървета, които чупят предишни рекорди за височина.

Най-високото тропическо дърво в света се намира там, където учените предполагаха – в горския резерват в щата Сабах, Борнео. Но не е точно това, което смятаха.

Тази седмица по време на конференцията International Heart of Borneo Грег Ансър от Carnegie Airborne Observatory обяви новият рекордьор.

Вижте още: Истината за Борнео

По-рано тази година екип учени направиха сензация, като обявиха, че са намерили най-високото тропическо дърво (89, 5 метра) в защитения резерват Малиау. Но лазерно сканиране през май 2016 установи, че има друг претендент в съседен резерват, който е висок 94,1 метра и който има честта да бъде определен като най-високото тропическо дърво.

Най-високите дървета в света са калифорнийските секвои, които растат в умерените ширини. Те стигат до височина от близо 116 метра.

Мащабното преброяване в Борнео обхваща голяма част от защитените гори на Сабах и всъщност посочва 50 дървета, които чупят предишния рекорд. Тъй като най-високото дърво е било измерено дистанционно учените не са сигурни към кой вид принадлежи, макар да е много вероятно да е от рода Shorea. Тази група включва близо 200 вида от предимно тропически дървета ендемични за Югоизточна Азия. Те могат да живеят стотици години, но са застрашени заради дърводобива. В Борнео има над 130 вида включително 91, които не се срещат другаде.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах