сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Невиждан смог в Ню Делхи

10.11.2016 г.

Ню Делхи е обвит от най-плътния смог от 17 години насам.

Двайсетте милиона жители на Ню Делхи бяха задушени от тежък смог тази седмица, пише Ню Йорк Таймс – най-тежкият от 17 години насам. Въздухът е толкова мръсен, че продължителното му дишане е равно на изпушването на два пакета цигари на ден.

Училищата бяха затворени за три дни, макар специалисти да предупреждават, че въздухът в домовете не е много по-добър от този навън. Нивата на най-опасният замърсител, наречен PM 2.5, са стигнали до хиляда микрограма на кубичен метър или 16 пъти над допустимото според индийското правителство.

Вижте още: Живот в най-замърсения град на света

PM 2.5 се състои от малки частици, които може да заседнат в дихателните пътища. Средното количество за града е стигало до около 700 микрограма на кубичен метър по време на кризи или дванайсет пъти от считаното за допустимо от правителството (което всъщност е 70 пъти повече от нивата, препоръчани от Световната здравна организация).

В неделя е било постановено 10 дневно прекратяване на работата на една от електроцентралите. Правителството смята, че причина за замърсяването са колите, електроцентралите, заводите и строителството. Изгарянето на боклук и обработваема земя също допринася за тежкия смог.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах