сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Откриха погребална лодка в Египет

9.11.2016 г.

Археолози намериха погребална лодка от 1840 г. пр. Хр.

Под златните пясъци западно от река Нил, на древноегипетското свещено място Абидос, археолози направиха изключително откритие: флотилия от лодки, изобразена на вътрешните стени на подземна кирпичена камера, а в самата камера е запазена и погребална лодка от 1840 г. пр. Хр.

Струкурата е част от погребалния комплкес на Сенусрет III – фараон от Дванадесетата династия, чиято гробница се намира в непосредствена близост. Тази уникална находка разкрива нови подробности за това как са били изпълнявани погребалните ритуали при фараоните. Тя е доказателство и за това, че старата традиция е била почитана тук по-дълго време отколкото на други места в Египет.

Вижте още: Откриха ли гробницата на Нефертити

Структурата била забелязана за първи път през зимата на 1901-02 година, когато британският археолог Артур Вайгъл разкрил сводестия покрив и горната част на вътрешните стени. Тогава той успял да зърне рисунките на лодките, но централната част на покрива се срутила докато екипът му разчиствал пясъка и това сложило край на проекта.

Сега археолози от Университета в Пенсилвания съвместно с Египетското министерство на антиките откриват останките от голяма зала с размери приблизително 21 на 4 метра. Работата е частично финансирана от Националното географско дружество.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах