сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

На гости на инуитите

2.11.2016 г.

Студент помага на инуитите да оцеляват във все по-нестабилната полярна част на Канада.

Когато строи иглу в продължение на шест часа на минус 54 градуса, 24-годишният Дилън Кларк спазва следната пропорция: за всяка секунда, в която ръката му е изложена без защита на студа, 10 минути я топли в ръкавица. „Трудно е да се опише колко е студено“, казва той за най-северните полярни райони на Канада.

Миналата пролет Кларк завел група инуитски младежи в дивата част на Нунавут, за да усвоят умения за оцеляване от най-добрите ловци и мъдреци в района. В продължение на девет дни те се обучавали да оказват първа помощ, да работят с огнестрелно оръжие, да почистват убит северен елен и да строят здраво иглу.

 

Вижте още: Треска за Арктика

Важно за доброто иглу, както и за всеки добър апартамент, е местоположението. Джо Каретак, който работи за развитието на местните общности, обяснява, че идеалният сняг за градеж трябва да бъде твърд и да не е на слоеве, за да не се разпада. С дълга метална пръчка с малка топка на края, наречена huvgut, може да се провери колко дълбок и твърд е снегът.

Иглута се строят все по-рядко – повечето от съвременните ловци просто опъват палатка. „Необичайно е да разчиташ на иглуто, тъй като рискът да не намериш подходящия сняг е голям“, казва Кларк. „Но има случаи в които умението да строиш иглу може да ти спаси живота.“

В тази част на света човек лесно може да се загуби. Замръзналата пустош е постоянна заплаха за местните жители, а заради промените в климата времето става все по-непредсказуемо. Всяка година има над 250 спасителни акции в общността от 37 000 души – което означава, че на всеки два дни някой се губи – това е два пъти повече отпреди десет години. В много случаи хората се губят заради калпаво оборудване или липса на такова. Местните не винаги могат да си позволят екстри като сателитни телефони или нови части за джиповете.

Целта на Кларк е да минимизира огромните разходи и рискът хората да се загубят докато ловуват. Кларк, 24 годишен студент, който работи с Climate Change Adaptation Research Group в Университета Макгил, обучава уязвимите общности да оцеляват в новите условия.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах