сп. National Geographic - Март 2021
National Geographic KIDS - Март 2021

Какво откриха в гроба на Иисус Христос

2.11.2016 г.

Учени продължават да изследват мястото, където се смята, че е било погребано тялото на Иисус. Предварителните анализи на находките потвърждават, че части от гроба са оцелели въпреки разрухата на времето и реставрационните работи по църквата „Божи гроб“ в Стария град на Йерусалим.

Най-почитаното място в християнския свят представлява погребално ложе, изсечено в стената на варовикова пещера. От 1555 година, а вероятно и векове по-рано погребалното ложе е било покрито с мраморна облицовка, за да не се изкушават  поклонниците да вземат част от оригиналната скала като сувенир.

Когато на 26 октомври мраморната облицовка беше премахната, консервационният екип от Атинския национален технически университет разкри само слой отломки. В последвалите 60 часа работа учените попаднаха и на друга мраморна плоча с издълбан кръст върху нея. Часове преди отново да затворят гробницата на 28 октомври, археолозите стигнаха и до непокътнатото погребално ложе. Учените потвърдиха съществуването на оригинални варовикови пещерни стени в едикулата.

„Това е свещеният камък, който е бил почитан векове наред, но който едва сега може да бъде видян в действителност“, казва професор Антониа Моропулу, ръководител на проекта.

Наистина ли това е гробът на Христос? Първите данни за погребението на Иисус са от каноническите евангелия - първите четири книги от Новия Завет, съставени десетилетия след разпването на Иисус. Макар да има различия в детайлите, всички разкази описват как Христос е бил погребан в скална гробница, принадлежаща на Йосиф Ариматейски, заможен еверин, последовател на Иисус.

Археолози са идентифицирали над хиляда подобни склани гробници в района около Йерусалим. Всяка от тези семейни гробници се е състояла от повече от една погребална камера с дълги ниши за полагане на телата. „Това само по себе си не доказва, че събитието е било историческо, а по-скоро, че източниците, на които се базират евангелията, са били запознати с традицията и погребалните обичаи от този период.“

Еврейската традиция забранявала погребения в очертанията на града, а евангелията сочат, че Иисус е бил погребан извън Йерусалим, недалеч от мястото на разпването му. Няколко години след погребването на Христос стените на Йерусалим се разширили и така Голгота и гробницата се оказали в рамките на града.

Когато около 325 г. сл Хр. представители на император Константин пристигнали в Йерусалим да търсят гробницата, попаднали на храм, построен от римския император Адриан преди около 200 години. Според исторически източници Адриан построил храма над гроба, за да демонстрира господството на римската държавна религия. 

Сега погребалното ложе отново е запечатано в оригиналната мраморна облицовка и вероятно няма да бъде показвано отново с векове или хилядолетия. „Архитектурната консервация, която правим, би трябвало да трае вечно“, казва Моропулу. Преди повторното запечатване обаче повърхността на скалата е била обстойно документирана.

Междувременно екипът от Атинският национален технически университет ще продължи рестварацията на едикулата. Консерваторите ще почистят и документират всеки сантиметър от гробницата и ще събират ценна информация, която ще бъде изучавана години наред в опит да се разбере произходът и историята на едно от най-светите места на света.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах