сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Учени откриха гените, които сприятеляват кучето и човека

2.10.2016 г.

Изследователи от Университета в Линчепинг, Швеция, откриха гени, които правят кучетата дружелюбни към хората. Те представиха проучването си в списание Science Report.

Целта на екипа е била да изяснят генетичните основи за превръщането на вълците в домашни животни, довело до появата на техния подвид кучетата.

Учените използвали 437 кучета в лабораторни условия. Всяко едно куче е било оставяно в една и същ стая с човек, когото то не познавало. На животните били показвани три пластмасови контейнера с храна, като един от тях можел да бъде открит само от човека.

Кучетата разполагали с три минут, за да открият храната. В повечето случаи животното молило човека за помощ, като скачало върху него или установявало зрителен контакт.

{# ArticleBanner#}

Някои кучета обаче се опитвали сами да отворят заключения контейнер.

Изследователите подбрали 95 кучета с най-добри и 95 кучета с най-лоши показатели за социално взаимодействие. От животните били взети ДНК образци, освен това учените определили кои варианти на гени са били характерни за всяко от двете групи кучета.

Животните, склонни към общуване с хората, имат две геномни области, които съдържат най-малко 5 гени, свързани с поведението на ръцете. Учените отбелязали, че четири от тях са родствени на човешките гени, чиито мутации увеличават риска от развитието на социални разстройства като примерно аутизъм.

Изследователите подчертават, че генетичният фактор за дружелюбното поведение на кучетата е 30 процента. Друг фактор може да бъде например възпитанието. Освен това върху общуването на кучетата с хората могат да влияят десетки или стотици неоткрити гени. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах