сп. National Geographic - Март 2021
National Geographic KIDS - Март 2021

Може ли мъжкият паяк черна вдовица да избегне смъртта си по време на секс?

21.9.2016 г.

За мъжките паяци вдовици чифтосването е опасно занимание. При тези видове, които включват черната вдовица и червеногърбия паяк, големите женски често поглъщат по-малките мъжки по време на секс (откъдето идва и името им).

В някои случаи женските хващат мъжките докато те се опитват да избягат. Но обикновено мъжкият безропотно приема съдбата си и сам скача в челюстите на партньора си.

За тази самоубийствена гимнастика има причина. През 1996 г. Мейдиан Андраде открива, че сексуалните срещи между червеногърбите паяци траят по-дълго, ако мъжкият позволи да бъде изяден. Като жертва живота си той може да напълни партньора си с повече сперма. Женската запазва спермата в два органа подобни на складове и може да реши кога да използва мъжките клетки, за да оплоди яйцата си. Ако се съчетае отново, спермата на втория мъжки може да измести тази на първия, вече мъртъв ухажор.

Но Андраде доказва, че женските, които изяждат първия си партньор е по-вероятно да отхвърлят следващите. И така, като извършва самоубийствено съвкупление мъжкият гарантира бъдещото си бащинство. Освен това женски трудно се намират и много мъжки видове умират в търсене. Когато имаш малък шанс да намериш половинка не е толкова тежко да пожертваш живота си за него, когато го срещнеш.

Скорошни наблюдения обаче показват интересно нещо. Когато млади мъжки се чифтосват с млади женски, чиито гениталии са развити, но все още запечатани, мъжките рядко биват изяждани. Две независими наблюдения установяват, че мъжките използват зъбите си, за да направят отвори в женските външни обвивки и да достигнат гениталиите без обаче да наранят партньора си. При това положение мъжките определено печелят. Тогава те могат да напълнят и двете отделения със сперма и да ги затворят, защитавайки ги от следващи кандидати без да бъдат изядени.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах