сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Архитектурна карта показва повяхващата красота на съветска Москва

13.9.2016 г.

Нова пешеходна карта акцентира върху застрашени сгради, построени за социалистическата утопия през 1920-те.

През първите години от съществуването на Съветския съюз са били построени забележителни сгради, вдъхновени от мечтите на социалистическата утопия. Тези постройки са имали за пример кубизма и други движения на съвременното изкуство и в тях са били използвани стомана, стъкло и други съвременни материали.

Това строителство започва в началото на XX век, когато страната излиза от векове на царско управление. „Ето как можете да си представите тази епоха: Русия няма никакви пари, но е изпълнена с надежди, стремежи и талантливи хора, които преди не са могли да се изявят“, казва Дерек Ламбертън, основателят на Blue Crow Media, независимо лондонско издателство, което наскоро публикува карта на московските архитектурни забележителности от този период.

Новата карта представя над 50 примера от така наречената конструктивистка архитектура, която е процъфтявала в Русия през 1920-те и началото на 1930-те. Кратко описание на английски и руски съпътства снимка на всяка от сградите. Много от сградите са служили за социални цели като работнически клубове или обществени кухни. Но за разлика от мрачните бетонни блокове от късната съветска ера, конструктивистките сгради били смели и футуристични.

Конструктивистката карта на Москва е третата архитектурна карта, издадена от Blue Crow. Първите две акцентират върху бетонната архитектура и изящните сгради в стил ар деко в Лондон. Екипът работи заедно с московчаните Наталия Меликова от The Constructivist Project и Николай Василиев от Docomomo Russia. 

Днес в Москва има много коснтруктивистки сгради, но те са застрашени от разрушаване. „Градът не иска да запази тези сгради“, казва Ламбертън. „ Те са в несъответствие с начина по който Москва вижда себе си сега.“

Ламбертън и колегите му се надяват новата карта да привлече вниманието на обществеността към проблема.
Междувременно Blue Crow работят по още две архитектурни карти: карта на архитектурния брутализъм във Вашингтон, окръг Колумбия, която трябва да излезе през октомври и карта на берлинската архитектура от XX век, която трябва да излезе през ноември.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах