сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Еволюцията на банските костюми - галерия

5.7.2019 г.

„Дълго време историята на банските е отразявала историята на роклите и вечерните тоалети“, казва Дейрдре Клементе, професор по американска история, която изучава модата и облеклото.

от Becky Little, National Geographic

За викторианските жени банските трябвало да бъдат скормни. Тъй като плажните костюми били по-къси от обикновената рокля, се налагало жените да носят чорапи, когато плуват на обществени плажове. Костюмите често били правени от вълна и не били особено подходящи за плуване. „Били са много неудобни, много тежки и трудни за сушене“, казва Клементе.

Малко по-късно австралийската плувкиня Анет Келерман счела, че е глупаво банският да е толкова тромав. Ето защо тя пропагандирала за по-лека версия по тялото и дори пласирала своя собствена линия. Не всички одобрявали това. През 1907 година Келерман била арестувана на плаж в Бостън затова, че носи цял бански по тялото.

През 20-те години на XX век жените започнали да носят по-къси рокли и по-къси бански костюми. Правилата на обществените плажове се променили заедно с модата и забраната за показване на голи крака била вдигната.

През 1930-те банските костюми станали още по-неприлични. Мъжете започнали да носят само къси гащета без горна част, която да покрива гърдите им, а банските на дамите станали още по-впити.

През на 5 юли 1946 година френският дизайнер Луи Риар въвел бикините и за първи път на показ била изложена толкова много женска плът. В началото много хора считали бикините за неподходящи и в някои католически страни, като Италия, имало забрана срещу минималистичните бански костюми.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах