сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Има ли връзка между земетресенията в Мианмар и Италия?

25.8.2016 г.

Експерти обясняват дали двете бедствия са свързани помежду си

В последните дни земетресения опустошиха Италия и Мианмар. Макар да са със сходна величина – 6,2 в Италия и 6,8 в Мианмар, сеизмичните събития, станали на над 8 000 километра едно от друго, не са свързани помежду си.

Геофизиците Джон Белини и Майкъл Стеклър обясниха дали е възможно едно земетресение да предизвика друго. Според тях няма връзка между двете бедствия, тъй като районите са разположени на различни разломи в различни части на света. Съвпадение е, че са станали в един и същи ден. Все пак те не са от най-силните. Годишно в света стават около 150 земетресения – около 2-3 всяка седмица – с магнитуди от 6 до 6,9. Силно земетресение с магнитуд 8 или 9 или дори 7-ма степен може да причини слаби околни трусове, но не и на другия край на света.


Спорeд експертите както Италия, така и Мианмар са тектонски активни райони, което означава, че там стават много земетресения. В Италия често има слаби трусове и само някои с магнитуд 6. По-рано тази година в Мианмар имаше земетресение с подобен магнитуд.

И двата района са сеизмични, но докато в Италия максималната величина е до 7 по Рихтер, в Мианмар и Непал тя стига до 8. Това не означава, че в Италия е изключено да има земетресение от 8-ма степен, просто тези величини са по-обичайни за Минамар.
На въпроса защо в Италия има повече вторични трусове, отколкото в Мианмар геофизиците отговарят, че в Мианмар те просто не са документирани.

"Италия разполага с по-добри уреди за измерване на сеизмичността за разлика от Мианмар. Но вторичните трусове са нещо нормално. На Земята й е необходимо време, за да се успокои след първия трус. Вероятно вторичните трусове в тези райони ще продължат седмици наред. За Италия очакваме вторични трусове с магнитуд около 5 по Рихтер. Хората трябва да знаят, че те могат да причинят допълнителни разрушения", уточняват специалистите.

Разрушенията в Италия са по-сериозни, отколкото в Мианмар, въпреки че земетресението в Азия е било по-силно. Според Майкъл Стеклър това е така, тъй като епицентърът в Мианмар е бил на по-голяма дълбочина – 84 километра под земята. Когато епицентърът е на по-голяма дълбочина, земетресението може да обхване по-голяма територия, но разрушенията са по-малко.

"Земетресението в Италия беше много по-плитко и по-разрушително поради близостта на епицентъра до повърхността. В Италия сградите често се правят и върху плоски скали, където трусът се усеща по-силно, а и много от сградите са стари и направени от камък. Те не са особено стабилни при земетресения", допълва Стеклър.

Подобни материали

Мощно земетресение удари Италия, броят на жертвите расте

Мощно земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер разлюля Мианмар

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах