сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Отровни змии се носят из океана

25.8.2016 г.

Според ново изследване впечатляващата морска змия Pelamis platura се е разпространила на много места по света просто като се носи по вълните.

Тази змия е голяма горе-долу колкото франзела, но това не й пречи да завладее световния океан. Сега има ново доказателство, че въпросното влечуго обикаля света като просто се носи по течението. Отровната змия може да се носи по теченията в продължение на хиляди мили като вероятно навърта разстояния от 20 000 мили в разстояние на 10 години – показват компютърни симулации. Това означава, че поне на теория, змията може да измине разстоянието от Филипините до източната част на Хавай или от Мексико до остров Мавриций в западната част на Индийския океан.

„Впечатлен съм, защото животинчето е наистина малко“, казва биологът и съавтор на изследването, Франсоа Бришу. Змията тежи едва около 200 грама и „не може да бъде сравнена с кита по тегло, но разстоянията, които изминава са подобни“.

Нарастващата консумация на отровни змии в Югоизточна Азия води до масово събиране на тези морски обитатели в тайландския залив. Като цяло Pelamis platura има завидни показатели за животно, тежащо по-малко от едно манго. Змиите дишат, но могат да издържат под вода в продължение на три часа и половина. В арсенала си разполагат с отрова, която може да убие човек – макар да няма много смъртни случаи – и опашка с форма на весло, която им помага да се придвижват във водата. Никога на излизат на сушата и може да оцелят в продължение на месеци в състояние на дехидратация. 

Тези умения обаче не обясняват как видът успява да мигрира от родините си места в Югоизточна Азия до Америките и Африка. Никоя друга змия – сухоземна или водна – няма подобен ареал.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах