сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Кратка история на сърфа

15.7.2019 г.

Сърфът се появява преди стотици години в Полинезия, Хавай. Той навлиза в Южна Калифорния през 1907 година, там става популярен през 1940-те, след което се разпространява по цял свят – Мароко, Япония, Германия и Исландия.

„По време на Втората световна война Калифорния става един от основните центрове на отбранителната промишленост“, казва Питър Уестуик, един от авторите на книгата The World in the Curl: An Unconventional History of Surfing. В района започват да се поризвеждат материали като фибростъкло и полиуретан и скоро „сърфисти, работещи в индустрията започват да използват материалите за направа на дъските си“.

Преди войната сърфовете в Калифорния се изработвали от дърво по хавайска традиция. Били 4 до 5 метра дълги и тежали от 45 до 68 килограма когато са сухи и още повече, когато са мокри. Не всеки можел да ги повдигне, но новите материали позволили конструкцията да се олекоти – сега дъските тежат между 9 и 14 килограма и са дълги около 2 метра.

Когато дъските стават по-лесни за каране, тинейджърите от средната класа в Южна Калифорния започват да разполагат с повече свободно време: „ако семейството ти изкарва достатъчно пари в отбранителната промишленост не е нужно да работиш през уикендите, за да изкарваш свои" казват авторите на книгата. Комбинацията от по-леки дъски, повече време и повече пари води до появата на сърф културата по Западното крайбрежие, която филмите и радиото започват да отразяват.


Но по-леките дъски за сърф не били достатъчни, за да се практикува спортът навсякъде. За целта на сърфистите им трябвало нещо, което да им позволи да плуват в студени води.  И отново опираме до Втората световна война. През 1940-те военноморският флот на САЩ прави специални костюми, които да топлят подводните им отряди в студени води. След войната сърфистите ги присвояват за спорта си.

Благодарение на неопреновите костюми, сега сърфистите могат да се радват на вълните във води, за които съмишлениците им не са и мечтали преди войната.
Въпреки това много фенове на спорта отиват да карат в родината на сърфа, Хавай.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах