сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Пожарите в Индонезия са обгърнали половината свят в дим

2.8.2016 г.

Подклаждани от подземни залежи на торф, пожарите в Индонезия излъчват в атмосферата огромни количества въглероден диоксид.

В продължение на два месеца миналата година димна завеса беше обгърнала половината земно кълбо – от Източна Африка до антимеридиана в западната част на Тихия океан. Това се счита за най-жестокият сезон на пожарите в страната от 15 години насам.

Според скорошно проучване димната завеса, отразена от сателитите на НАСА, е нанесла вреди върху климата и здравето на хората в световен мащаб.

Пожарите в Индонезия по време на сухия сезон са нещо обичайно: това си остава най-евтиният и най-ефективен начин за разчистване на земеделски земи. Но в изключително сухи години – като 2015 г. - пожарите могат да застрашат обширните залежи на торф в индонезийските низини. Торфените залежи съдържат значително количество въглероден диоксид и емисиите от изгарянето им може да надхвърлят годишните въглеродни емисии на много страни.

Авторите на проучването са изчислили, че пожарите през 2015 г. са изхвърлили в атмосферата близо 1,5 милиарада метрични тона CO2 -  това е повече от емисиите на Япония за 2013 г., но по-малко от тези на Индия.

Освен че изхвърлят въглероден диоксид в атмосферата, пожарите застрашават здравето на хората както в Индонезия, така и отвъд границите й. Милиони индонезийци са били изложени на отровния въздух, а духащите ветрове са го разнесли и над съседните Сингапур и Малайзия.

Подобни материали

Рекордни крайности

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах