сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Прецизни ученически карти от XIX век

15.9.2019 г.

Много девически училища в САЩ са изисквали от момичетата да копират или да рисуват карти, за да усвоят умения, които може да са им полезни по-нататък в живота.

За кратък период от време в началото на XIX век много ученички в САЩ е трябвало да рисуват сложни карти или да копират вече съществуващи, като основна част от обучението им. „ Това е било популярно в продължение на около 30 години“, казва историкът Сюзън Шултен от университета в Денвър. „ Ако попаднете на подобна карта тя най-вероятно е от 1800 – 1835 г.“

Картите, рисувани от ученички, стават известни сред колекционерите и обикновено вървят за по няколко стотин или няколко хиляди долари. Карта, направена от Мери Джонот през 1828 г., когато тя е на 16 години отдалеч прилича на малка принтирана карта, широка около 20 сантиметра. Отблизо се вижда, че е правена на ръка, а едва когато се вгледате може да различите, че надписите са правени от ученик.

Тази практика най-вероятно е възникнала в Европа, след което се е разпространила в девическите академии, които по това време стават модерни в САЩ. Макар да има и добри примери на карти, нарисувани от момчета, те са учели предимно изследователство и навигация, а не картография, казва Шултен.
При момичетата целта не е била да ги подготвят за картографи, нито дори географи. Рисуването на карти е трябвало да им помогне да добият и покажат общи знания, да станат добри граждани и да покажат художнически умения.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах