сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Живот в най-замърсения град на света

30.6.2016 г.

Въздухът на територията на Делхи не може да се диша, а водата не може да се пие.

Няма част от Делхи, която да не е замърсена. Индийската територия, която включва столицата Ню Делхи, е с площ 4 000 квадратни километра, а населението й е два пъти повече от това на Ню Йорк Сити.

В Пекин, Китай, често в пресата излизат заглавия за замърсения въздух на града, но проучване от 2014 година, проведено от Световната здравна организация, сочи, че въздухът в Делхи е няколко пъти по-мръсен от този в Пекин и че Делхи се счита за най-мръсния град в света.

Фотографът Матю Палей прекарва пет дни в Делхи, за да ни покаже какво представлява животът в най-замърсения град в света. В снимките му виждаме резултата от интензивната урбанизация, многото коли и практиката да се горят отпадъците. Комбинацията от тези неща допринася за плътната жълтеникава мъгла над града.

Дори свещената река Ямуна, втората по значимост след Ганг, не е пощадена от жестокото замърсяване. 1 376 километра от поречието й се намират в Индия и осигуряват вода на 57 милиона души. Осемдесет процента от замърсяването на реката се отчита в онези 22,5 километра, които минават през Делхи. В резултат на почвена ерозия, боклуци и химически отпадъци на места реката е черна, а на други покрита с бял слой.

Сунита Нараин е директор на центъра за Наука и околна среда в Ню Делхи и наскоро беше обявена за една от 100-те най-влиятелни личности от списание Time заради работата й, свързана с екологичната политика на Индия. През 2010 г. тя пише: „Реката по всички параметри е мъртва. Просто все още не е официално кремирана“.

През октомври 2014 г. министър председателят на Индия, Нарендра Моди, обяви национална кампания, наречена Swachh Bharat Abhiyan – „Мисия чиста Индия“. Това звучи добре, но кампанията беше обявена седмица след друга иницатива, наречена „Произвеждайте в Индия“ и насърчаваща международните корпорации да изнесат производствата си в Индия. Много хора намират двете кампании за противоречиви. 
 
В Делхи вече има заводи за прерабработване на отпадъци, но няма нужната канализационна инфраструктура. Палей отбелязва, че дори в самия град рядко може да открие кофи за смет на обществени места. „Случвало ми се е да нося боклук по цял ден, защото няма кофа, в която да го изхвърля“, разказва той.

Подобни материали

Индийските номади

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах