сп. National Geographic - Март 2021
National Geographic KIDS - Март 2021

Защо Северното сияние издава странни шумове?

17.10.2019 г.

Нова теория предлага най-доброто досега обяснение за съскащите и пукащи звуци, които се чуват по време на величественото светлинно явление.

от National Geographic

В разказите за полярната шир често се появяват описания на северното сияние, което обагря небето. От около век насам в някои от тези разкази се споменават и странни шумове, свързвани с особено живописните сияния.

Според очевидци звуците, които се чуват, могат да се сравнят с шум в радио ефира – леко пукане, шумолене или съскане в продължение на няколко минути по време на ярко сияние. Дълго време тези шумове бяха приемани само като част от фолклора, но финландски учени доказаха, че те наистина съществуват.

Отговорът се крие в слой от атмосферата със заредени частици, който се образува по време на студените нощи. Тези частици бързо се освобождават, когато слънчевият вятър се сблъска със Земята. В резултат на това се получават различни звуци.

От най-външния и най-разредения слой на слънчевата атмосфера непрекъснато се откъсват заредени частици (електрони и протони), които изтичат в Космоса. Този поток се нарича слънчев вятър. Част от него достига Земята и под действие на нейното магнитно поле, което е най-силно при полярните области, взаимодейства със земната атмосфера, предизвиквайки разноцветно светене на атмосферни газове. На всеки 11 години дейността на Слънцето достига своя максимум и потокът на слънчевия вятър се засилва. В този период полярните сияния са много живописни.

Понякога слънцето изхвърля мощни взривове от частици, които, когато са насочени към Земята, могат да причинят смущения в магнитното й поле - това са известните геомагнитни бури. Тези бури може да попречат на сателитите, а понякога дори на електрическата мрежа, но те са причината и за най-красивите сияния.

Според досегашни теории шумът по време на сиянията беше свързан с игличките или шишарките на вечнозелените растения. По време на електромагнитните бури атмосферата може да съдържа изключително високи електрически полета, което създава разлика между заряда на въздуха и обектите на земята. Всичко със заострена форма - като листа или шишарки - е идеална повърхност за освобождаване на електричеството, при което може да се чуе пукащ шум.

Но през 2012 г. изследователят от университета в Аалто, Унто К. Лейн, успява да докаже, че звуците от сиянието идват от слой, намиращ се над върховете на дърветата – 70 метра над земната повърхност. Обяснението е в така наречения инверсионен слой - част от атмосферата, където температурата на въздуха се покачва, а не намалява с нарастването на височината. Подобни слоеве може да се появят след спокойни, слънчеви дни, казва Лейн. След залез слънце по-топлият въздух се изкачва, повърхността на Земята се охлажда и двете температурни области не се смесват.

Според Лейн и екипът му инверсионните слоеве играят ролята на капак, който улавя отрицателния електрически заряд на прилежащия район и позитивния заряд на въздуха отгоре. Когато геомагнитна буря удари Земята, зарядът се освобождава и създава странните звуци.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах