сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Музей? Ядрен бункер? Не - метрото на Северна Корея!

28.6.2016 г.

За първи път през 2015 година метрото в Пхенян отвори врати за туристи. В тази галерия ще видите полилеи, паметни плочи и сложни фрески, които красят уникалната система.

Трудно е да посетите Пхенян, столицата на Северна Корея. Но сега нова част от града е отворена за туристи. Тя е изключително чиста, силно патриотична и приказно украсена.

Години наред на чужденците в Пхенян е било разрешено да ползват само две от 17-те спирки на метрото. Но наскоро Пхенян отвори всичките си метростанции.

Австралийският пътешественик, блогър и софтуерен специалист Елиът Дейвис оприличава метрото на музей на Северна Корея и всичките й идеи. „Не очаквах да бъде толкова чисто. Чувствам се малко неловко да го кажа, но това е вероятно най-красивото метро, което съм виждал през живота си.“

Докато пътуващите слизат 316 метра под града ги придружава музикален фон от патриотични химни, които се разнасят от старинни високоговорители. Пътниците минават през дебели стоманени врати, които дават възможност на станциите да се затварят плътно и да изпълняват ролята на бункери в случай на ядрена война.

На всяка станция, назована с някаква популярна социалистическа дума, може да се видят позлатени статуи на Ким Ир Сен, мозаечни фрески, бронзови плочки в чест на военните победи на Северна Корея и ексцентрични полилеи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах