сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Сезонът на електрическо-сините облаци

25.6.2020 г.

Пик на сребристи облаци, известни още като мезосферни или нощни облаци, бележи началото на сезона, през който тези образувани от космически прах форми могат да се наблюдават най-добре.

от National Geographic

През юни обичайно валят съобщения за мистериозни електрическо-сини облаци, които блестят нощем в райони от северните географски ширини.

Бумът на сребристите облаци бележи началото на сезона, през който тези блестящи, хипнотично танцуващи вихри могат да се наблюдават най-добре. Те се появяват всяка година по време на местното лято и в Северното полукълбо могат да се наблюдават от юни до август. В Южното полукълбо пък могат да се видят от ноември до февруари.

Тези загадъчни тънки воали се образуват около полярните райони на Земята в мезосферата – най-високата част от земната атмосфера. На тези височини до ръба на Космоса (около 80 километра от повърхостта на Земята) температурите стигат до минус 100 градуса по Целзий и въздухът е милиони пъти по-сух от този в пустините.

При тези екстремни условия водните пари замръзват по космическите прашинки, които се носят из въздуха, и образуват ледените кристали, от които се състоят сребристите облаци. По здрач и на зазоряване ниското слънце съживява облаците и те заблестяват така, че можем да ги наблюдаваме и да се любуваме на хипнотичната гледка.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах