сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Как исландски учени превърнаха въглеродния диоксид в камък

11.6.2016 г.

Вулканичните формации на Исландия предлагат нова възможност за улавяне на въглеродните емисии.

Исландски учени откриха ново ефективно средство за справяне с климатичните промени – ефективното превръщане на въглеродния диоксид в камък.

В рамките на 2-годишния проект CarbFix, резултатите от който са публикувани в списание Science, исландските специалисти са изпомпвали смесица между парниковите газове и вода на 540 метра  дълбочина в базалтовите скали под геотермалната централа в Хелисхейди.

Киселинната смес разтворила минерали в скалите и по този начин се формирал варовик, който може да задържи газа постоянно и по естествен път. „Това вече не е газ. На практика въглеродният диоксид се превръща в камък”, заяви д-р Юрг Матер от Университета в Саутхамптън, един от научните ръководители на експеримента.

За краткия период на изследване учените с изненада установили, че 95% от въглеродния диоксид е усвоен в скалите, което е много по-бърз темп от очаквания.

Процесът обаче може да се окаже непосилно скъп, като за последните 2 години изпомпването е струвало 10 милиона долара. Все още е изяснен и въпросът относно съхранението на газа след като бъде извлечен от въздуха.

Откритието, че въглеродният диоксид може да бъде изпомпван в базалт, който се среща достатъчно често в природата, е път към решението на проблема, смята Матер.

Подобни материали

Пазарът на въглеродни емисии може да носи милиарди за бедните

Биогоривата вредят на околната среда

Австралия ще складира отработените газове ... под земята

Google, Apple и Microsoft подкрепят преминаването към възобновяеми енергийни източници

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах