сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Изчезват медузите в Езерото на медузите

8.5.2016 г.

Уникалните за Палау златни медузи вероятно са покосени от сушата и Ел Ниньо.

Плуване сред златните медузи в соленото езеро в Палау фигурира в списъците на много приключенци. Но това изживяване е застрашено, предупреждават учените, тъй като известните медузи са на изчезване.

В ранната фаза от съществуването си тези същества живеят прикрепени към дъното на езерото като полипи. При това положение учените се надяват, че ако условията за живот в езерото се подобрят, ще се появи ново поколение медузи.

Други специалисти обаче предупреждават, че дългосрочното бъдеще на уникалната екосистема е застрашено от глобалното затопляне.

Езерото на медузите, намиращо се на остров Ейл Малк в западната тихоокеанска държава Палау, е част от Световното културно наследство заради изумителната си природна красота, уникалните коралови рифове и богатото биоразнообразие. Тук има няколко морски езера и всяко от тях съдържа собствено разнообразие от златни медузи. Езерото на медузите е сред най-известните. В него водата на дълбочина 13 метра им висока концентрация на токсичен сероводород, поради което то е опасно за водолази – разрешено е единствено гмуркането със шнорхели.

През март фондацията Coral Reef Research изчислила, че популацията на медузите в езерото е намаляла от средно 8 милиона на 600 хиляди. През изминалите няколко седмици в езерото не са били забелязвани възрастни медузи и някои туристически компании вече отменят резервациите си.

Подобни материали

Тези красиви същества прекарват целия си живот в мрак

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах