сп. National Geographic - Март 2021
National Geographic KIDS - Март 2021

Великденски традиции

7.4.2018 г.

Празникът Възкресение Христово има еднакво значение за всички християни, но в различните краища на света се отбелязва по различен начин.

Познатата история за възкресението се разказва всяка година в църкви, училища и театри из целия християнски свят. Но някои култури отбелязват Великден с всевъзможни практики, вариращи от чудесното до наистина странното.

В САЩ и други страни на почит е Великденският заек, който носи кошница с боядисани яйца и свещ.

Във Франция пък имат крилати камбанки, които летят до Рим, за да донесат сладкиши за децата. 

Във Филипините организират разпъвания на кръст, които събират огромни тълпи – хората с интерес наблюдават бичуванията и действителните приковавания към кръста. Какви са причините? Филипинец разказва, че се подлага на действително разпъване на кръст всяка година като част от обета си към Бог. „Казах на Господ, че ако жена ми успее да роди без усложнения, на всеки Разпети петък ще отивам на кръста". Детето и майката са добре и бащата спазва обещанието си всяка година. Католическата църква обаче не одобрява подобни практики.

В Словакия млади момичета водят весело шествие и обикалят домовете, където мъжете ги пръскат със студена вода и лекичко ги налагат с украсени върбови клонки. Жените на свой ред дават на посетителките на дома яйца, храна и по малко водка. Този обичай идва от езическите народни традиции, свързани с приветстването на пролетта и пречистването на тялото и душата. В него има и нотка на ухажване, защото хората се надяват младите клонки да предадат жизненост и плодородие на жените.

В Норвегия традициите са други. Там са популярни Великденските криминални истории, известни като Påskekrim, които са навсякъде: книги, представления и даже анимационни герои върху опаковките на млякото. Според Visit Norway, официалния пътеводител за страната, тази светска традиция започва през 1923 година, когато двама млади бедни писатели публикували криминалния си роман с надеждата да ги направи богати.

В деня преди православния Великден вярващи се събират в Църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим, издигаща се на мястото, където според Библията Иисус Христос е бил положен в гробница и възкръснал, за да видят чудото, което се случва ежегодно вече повече от 1200 години.

Православни свещеници изпълняват церемония, при която получават Благодатния огън (наричан още Свещения огън), който се появява в гробницата на Иисус, и го изнасят, за да бъдат запалени свещите и да бъде разнесен пламъкът на вярата сред присъстващите. Огънят се транспортира със специален самолет до Русия, Гърция, България и други страни от православния свят.

„В Гърция четат Евангелието и, когато Христос възкръсне, запалват свещите. В много случаи следва заря и дори стрелба с картечници. Пламъкът от Йерусалим се разнася до всички събрали се като символ на новия живот на Христос“, разказва отец Марк Морозович от Американския католически университет във Вашингтон.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах