сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Ислямска държава разруши портите на легендарния древен град Ниневия

20.4.2016 г.

Докато иракската армия напредва към Мосул, Ислямска държава руши един от най-известните му паметници.

Миналата седмица плъзна мълвата за разрушаването на легендарните порти на Ниневия, но едва сега тя бе потвърдена от Майкъл Данти, професор по археология от Бостънския университет и един от директорите на организацията Cultural Heritage Initiative.

Ниневия е бил важен градски център в продължение на повече от 4000 години, а в разцвета си около 700 г. пр.н.е. - столица на Асирийската империя и най-голям град в света за времето си. Ниневия е споменат и в Библията, където се говори за посещението на пророк Йона в града, а също така и за обсадата на Йерусалим от цар Сенахериб през 701 г. пр. н.е. - събитие, отбелязано и в асирийските летописи.

Градът е бил заобиколен от крепостна стена, дълга 12 километра, в която е имало 15 порти. Във вътрешността пък били разположени множество храмове, както и просторният дворец с 80 стаи на цар Сенахериб. 

Портата Машки, известна като „Портата на водите“, вероятно е била използвана за отвеждане на добитъка за водопой до близката река Тигър.

Портата Нергал носи името на месопотамския бог на смъртта и подземния свят.

Портите на Ниневия били реконструирани през 20 век, но за жителите на съвременния Мосул те си остават ценен символ за древното наследство на региона. „Както арабските мюсюлмани, така и арабските християни считат асирийците са свои предци“, казва професор Данти. „Това е част от сегашната им идентичност“.

Ислямска държава целенасочено унищожава паметниците в Мосул, откакто превзе града през юни 2014 година. През юли 2014 г. беше разрушена джамия, посветена на пророк Йона. През февруари 2015 г. ислямисти нахлуха в музея в Мосул и потрошиха експонатите му, в това число и известни скулптури от древния град. Унищожени бяха и най-важните библиотеки в града, където са се съхранявали древни ръкописи.

Подобни материали

Отпор срещу фанатизма

Ирак превръща двореца на Саддам Хюсеин в музей

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах