сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Съживяването на призрачния Помпей

11.4.2016 г.


От 2000 години насам Помпей служи като нарицателно за истинска катастрофа. Но древният град скоро ще възвърне античния си блясък.

За първи път от деветнайсет века насам из улиците на древния Помпей се носи освежителен полъх. Под напътствията на десетки архитекти, множество строители работят из руините на древния град, за да сложат подпори на разрушените фасади и да инсталират канализация. Инженери и биолози се събират на сутрешно кафе, за да обменят бележки и да поставят въпроси.

Тук цари необичайно оживление, защото започва нова ера за град, чието внезапно затрупване с вулканична пепел преди две хилядолетия оставя уникални, но крехки доказателства за ежедневния живот в древния свят.

Целта, казва професор Масимо Осанна, италиански археолог, който ръководи възраждането на Помпей, е да се направи толкова подробен и многостранен портрет на римска Италия „все едно сме направили снимки от близък план на едно общество отпреди 2000 години.“

Наличните данни показват удивителна прилика с нашето съвремие. През първи век Помпей е представлявал общност от разнородни квартали, където хората говорели най-различни езици, обядвали в ресторанти за бързо хранене, а вкъщи се наслаждавали на скъпи вносни деликатеси.

Помпей се превърнал в нарицателно за истинска катастрофа през 79 г. пр. н.е., когато изригнал Везувий. След започването на сериозни разкопки в средата на 19 век, този легендарен град в неаполския залив бил разтърсен от четири силни земетресения, последвани от безкрайна поредица бедствия.

Бомбардировките през 1943 г. разрушили важни сгради, а калпавите „реставрации“, направени от подозрителни фирми, причинили повече вреда от бомбите. Заради орязан  бюджет и персонал, двете световни войни и четирите икономически катастрофи, включително и последната от 2008 г. голяма част от Помпей започнала да се руши. Бездомни кучета се заселили в дворовете, а непрестанните наводнения подкопавали основите на постройките.

Към края на 2010 г., когато се срути известната „Къща на гладиаторите“, едва 13 процента от 110 видими акра са били достъпни за посещение. (Има още 54 акра, които така и не са изследвани).

В началото на тази година в складове в Женева, Швейцария били открити фрагменти от уникални стенописи от Помпей. Те били отлюспени от стените на слабо охраняваната зона с ограничен достъп вероятно през 1990-те.

Критичността на кризата в крайна сметка разтърсила културната бюрокрация. През 2012 г. местните власти получили спешна помощ от 75 милиона евро от Европейския съюз и още 30 милиона евро от италианското правителство.

С други думи Помпей е твърде привлекателен, за да бъде изоставен. Въпреки вековете небрежност той все още е петата по посещаемост древна забележителност на Земята, с 3 милиона туристи годишно. Преди него се нареждат само Великата китайска стена, Теракотените воини в Китай, както и Колизеумът и Форумът в Рим.

Подобни материали

Древният Помпей ще има нов музей

Срути се 2 000-годишна гладиаторска къща в Помпей

В Помпей имало над 200 ресторанта

Везувий

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах