сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Призрачните градове на Фукушима - 5 години по-късно

14.3.2016 г.

Пет години след природното бедствие и взрива в ядрената централа във Фукушима, Япония някога плодородните земи са изоставени, а работата по обеззаразяването на района изглежда безкрайна.

Вече изминаха пет години, откакто цунамито, причинено от земетресение край източното крайбрежие на Япония, удари ядрената електроцентрала Фукушима Даичи. Вълната причини най-голямата ядрена катастрофа след Чернобил. 

Префектура Фукушима, някога известна с плодородието си, сега е покрита с големи черни чували, съдържащи радиоактивна почва, органична материя и камъни. Тя е била събрана в отчаяно усилие областта отново да се насели и семействата да се завърнат по домовете си.

Хранилищата край Футаба и Окума в крайна сметка ще покрият 16 квадратни километра и радиоактивните отпадъци ще се съхраняват там до 30 години докато се намери постоянно хранилище. Много малко от местните хора обаче вярват, че отпадъците изобщо ще бъдат преместени.

Чувалите със заразена почва ще бъдат заобиколени от чували с незаразена почва. Водоустойчиви покривала ще защитават отпадъците от дъжда, но мнозина се чудят как те ще се запазят след 30 години слънце, дъжд и сняг. На по-късен етап се предвижда издигане на ограда, която да не позволява на външни хора да преминават.

Пет години след природното бедствие и взрива в ядрената централа някога плодородните земи са изоставени, а работата по обеззаразяването на района изглежда безкрайна.

 Подобни материали

Ядрените бежанци на Япония

Ядрени туристи

Швеция погребва завинаги ядрените си отпадъци

BIOHAZARD - разказ от Зоната

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах