сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

NASA планира пилотиран полет до Марс към 2030 година

10.3.2016 г.

Директорът на NASA счита, че създаването на орбитални станции и спускаеми апарати за изучаване на Марс може да стане област за международно сътрудничество, включително и с Русия.

НАСА разглежда подготовката на първия пилотиран полет към Марс не като американски, а като международен проект и има намерение да си сътрудничи с различни страни, включително и с Русия.

Това заяви директорът на НАСА Чарлз Болдън на среща с експерти по време на конференция във Вашингтон за спътниковите връзки Satellite-2016. Той потвърди, че според плановете на НАСА първият пилотиран полет до Червената планета трябва да бъде осъществен към 2030 г.

Той изрази увереност, че сегашните политически разногласия между САЩ и Русия не трябва да пречат по какъвто и да е било начин на сътрудничеството в подготовката на полета до Марс. "Дори и в периоди на много сериозни дипломатически напрежения в отношенията между нашите страни, ние успешно осъществяваме мирно сътрудничество с нашите колеги на Международната космическа станция", подчерта той.

Според него сега не става дума за конкуренция, а за състезание на идеи. Той смята, че е възможно да бъде осъществено кацане на един от двата спътника на Марс - Фобос или Деймос. Създаването на орбитални станции и спускаеми апарати за изучаване на Марс може да стане област за международно сътрудничество. /ТАСС

 Подобни материали

Защо досега на Марс не е стъпил човек

Атмосферата на Марс - отнесена от слънчевия вятър

NASA обяви, че са открити доказателства за течаща вода на Марс

Марсиански минерали показват, че на планетата е имало условия за живот

Китай ще кацне на Марс през 2020 година

Как се отразяват на човешкото тяло 340 дни в Космоса?   

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах