сп. National Geographic - Март 2020
National Geographic KIDS - Март 2020

Архив: чернокож изследовател първи стъпил на Северния полюс

4.1.2020 г.

Макар да бил пренебрегван близо век, Матю Хенсън има голям принос за изследването на северните ширини. Той е сред малцината изследователи от афро-американски произход и е вероятно първият човек, стъпил на Северния полюс.

Тези стари вълнуващи снимки представят съвместните пътувания на Хенсън и Робърт Пири.

Хенсън е роден през 1866 г. На 13 години той отива да работи като  прислужник на параход, където капитанът го научава да чете и пише. Хенсън работел като чиновник в склад във Вашингтон, когато през 1887 г. срещнал Пири. Пири го наел за свой помощник и двамата осъществили десетки пътешествия заедно.

През 1900 г. Хенсън и Пири стигнали далеч на север, където никой не бил стъпвал преди. По-късно подобрили своя собствен рекорд. Двамата изследвали Гренландия и вероятно през 1909 г., придружени от четирима инуити,  стигнали до Северния полюс. Макар да е трудно да се потвърди, Хенсън счита, че той е първият човек стигнал до Северния полюс.

„Нямаше да се справя без него", казва Пири за Хенсън, който бил умел водач на кучешки впрягове, ловец, занаятчия и навигатор и дори префектно усвоил езика на местните хора. По-късно Хенсън работил като митничар в Ню Йорк.

Близо век приносът на Хенсън към изследването на северните ширини бил подценяван в полза на Пири. Но през 2000 година на Хенсън посмъртно било връчено най-високото отличие на National Geographic  - медал Хъбърд.

През 1988 г. Хенсън и съпругата му били преместени в националното гробище Арлингтън и погребани до Пири. През 1996 г. кръстили изследователски кораб „Хенсън" в негова чест.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах