сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Най-старата рокля в света е на 5000 години

16.9.2020 г.

Дрехата, известна като роклята от Таркан, е изключително рядка находка. Много малко от първите дрехи, които били изработвани от растителни влакна или животински, кожи са оцелели до днес, а текстилните материи, откривани по време на разкопки, са на не повече от 2000 години.

от National Geographic

Нови тестове показват, че ленена рокля, намерена в една от египетските гробницa, е на повече от 5000 години, което я прави най-старата тъкана дреха, намирана досега. Красиво ушита и плисирана, тя говори за сложността и заможността на древното общество, което я е направило. 

„Дрехата, известна като роклята от Таркан, е изключително рядка находка. Много малко от първите дрехи, които били изработвани от растителни влакна или животински кожи, са оцелели до днес, а текстилните материи, откривани по време на разкопки, са на не повече от 2000 години", казва Алис Стивънсън, куратор на музея на Египетската археология Петри в Лондон и автор на ново проучване в изданието Antiquity, посветено на възрастта на роклята.

Дрехи с подобна датировка, които са оцелели до днес, са намирани и преди, но те най-често са били омотавани около тялото. Роклята от Таркан е древната висша мода. С ръкавите, деколтето и тънките плисета тя би била съвсем на място и в съвременен бутик.

Подобни прецизни детайли би могъл да измайстори единствено опитен занаятчия, а подобни хора се появявали единствено в процъфтяващи и йерархични общества като това на Древен Египет преди 5000 години - време, когато царството за първи път е било обединено от един единствен владетел.

Гънките на лактите и мишниците показват, че дрехата е била носена, a не е била само церемониална. „Тя прилича на дрипава риза, но е много вероятно първоначално да е била по-дълга", казва Стивънсън.

Археолози изпратили роклята в Петри в началото на 1900 г., но тя била увита във вързоп с мръсни парцали и никой не й обърнал внимание. Едва след като вързопът бил разгънат през 1977 г. реставраторите попаднали на дрехата.

„Само върхушката би могла да си позволи подобна рокля. На надгробни камъни от приблизително същия период може да се видят изображения на хора с подобни одежди", казва Джана Джоунс от австралийския университет Макуори и добавя, че йероглифът за „рокля" фигурира в списъка с неща за отвъдното наред с храна и козметика.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах