сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Надникнете в хималайските села, където хората се препитват с отглежданетo на канабис

14.1.2019 г.

Растението е типично за Индия, но е нелегално в страната, а планинските фермери разчитат на отглеждането му.

В индийската част на Хималаите малките села живеят благодарение на канабиса. Това е едно от тях. Селото е кацнало на 2 700 метра височина и до него може да се стигне единствено пеша. Пътят до там е три часа. Според местните хора сезонът засега е добър - полицията само два пъти е идвала да реже растенията. Но това е капка в океана. Ганджата е диворастящо растение в индийските Хималаи и е почти невъзможно да се разграничи незаконното й отглеждане.

След жътвата на cannabis indica, фермерите часове наред бавно стриват смолата от цветовете на растението, за да получат charas, вид хашиш, считан за един от най-добрите в света. На Запад цената му може да стигне до 20 долара за 1 грам. Канабисът е незаконен в Индия, но много селяни са принудени да произвеждат charas по финансови причини.

Charas поскъпва всяка година, но фермерите продължават да водят скромен живот. Повечето от нивите са малки. От 50 цвята ганджа се получават само 10 грама charas.

Садху - индуски аскети, дошли в Хималаите, за да медитират - били сред първите, започнали да добиват charas. Когато през 1970-те хипитата започнали да следват садху в планините, местните хора, които пушели смесица от смола и други части на растението, също започнали да добиват charas. Днес те използват същата техника, за да произвеждат тонове от ценната смола годишно. Официални данни за производството на charas или отглеждането на канабис в Индия обаче няма. Тъй като това са незаконни дейности, индийското правителство никога не е провеждало мащабно проучване, за да оцени на колко възлиза производството на канабис в страната.

Тъй като канабисът е типично за района растение за полицията е трудно да проследи производителите, които местят нивите си все по-нависоко в планината, за да избегнат проверките. Хиляди семейства в региона се препитват от производството на charas. Фермерите продават смолата на чужденци, но също и на индийци от големите градове. Търсенето се покачва; броят на новите къщи за гости и капанчета за пушене на charas нараства всяка година.

Въпреки че  търговията с наркотици се е развила, времето в тази част от планината сякаш е спряло. Животът следва ритъма на природата. Къщите в селцата, пръснати по склоновете на Хималаите, са колоритни, с тъмни покриви от тънки каменни плочи. В селото обикновено има една чешма на центъра, стар храм и няколко магазинчета, където се продават сапун, цигари, боб, ориз и брашно.

Историята на канабиса в Индия е хилядолетна. Той се споменава в свещените ведически текстове. Там се казва, че Бог Шива седял в медитация на снежните върхове на Хималаите и се хранел с цветовете на ганджата. Днес всичко е въпрос на бизнес, а селяните продават хашиша, за да оцелеят.

Хората в хималайските общности са горди и много потайни. Те са усърдни работници и живеят в крайни условия, често без никаква друга алтернатива за работа. Много от фермерите никога не са отглеждали нищо законно през живота си. Отглеждането, производството, използването, контекста - всичко е пропито от духовност и религия.

Наред с други страни Индия се присъединява към световната борба с наркотиците през 1961 г. като подписва Единната конвенция на ООН по упойващите вещества. Но не всички са готови да зарежат канабиса - той винаги е бил част от религиозните ритуали и празненства в страната. На Индия са й необходими 24 години, за да превърне ангажираността си с конвенцията в закон. Страната забранява канабиса през 1985 г.

„Почти 400 от 640 области в Индия отглеждат канабис", казва Ромеш Бхатачарджи, бивш комисар в отдел наркотици. „Всъщност, от 1985 г. насам употребата на канабис и отглеждането му се разпространи. Забраната се провали."

 Подобни материали

Тревна култура 

По пътя на ламите

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах