сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

Кучетата могат да са съпричастни едни към други

25.12.2015 г.

Кучетата могат да копират емоциите си и да изпитват съпричастност, показва проучване на италиански изследователи

Според тях кучетата копират взаимно емоциите си, за да могат да осъществят връзка помежду си, също както хората. 

Според учените кучетата показват ограничени форми на съпричастност, което пък вероятно им позволява да разпознават емоции. Те обаче твърдят, че не е изключено тази кучешка способност да е била придобита по време на опитомяването на животните от хората.

До сега подобна социална привързаност се е свързвала само с хората и различни примати като шимпанзета и орангутани.

„Ние показахме, че това светкавично подражаване съществува при кучетата и то е неволно, автоматично и бързо копиране на други кучета“, заяви водещият изследовател на проучването д-р Елизабета Палаги. Тя заяви също, че кучетата могат веднага да разпознаят емоциите на други кучета по тяхното движение и мимики на муцунката.

Докато играе с друго куче, дадено куче може да разчете мотивациите и емоционалното състояние на другото животно като имитира изражението и движенията на тялото му“, каза още Палаги.

Откритията на екипа от учени се основава на записи, които те са направили на домашни кучета, които си играят в парк в Палермо. Те анализират начина, по който животните комуникират помежду си. След като преглеждат видеоматериали в обем от 50 часа, те установяват, че кучетата могат да имитират израженията на муцунките си и движенията на тялото си и то бързо. Това „светкавично имитиране“ е автоматично и неволно, а не резултат от трениране, категорични са те. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах