сп. National Geographic - Март 2020
National Geographic KIDS - Март 2020

Има тайни помещения в гробницата на Тутанкамон – потвърждава радарно сканиране

29.11.2015 г.

След два дни радарно сканиране в гробницата на Тутанкамон, археолози стигнаха до заключението, че зад двете скрити врати в подземната погребална камера на фараона има тайни помещения.

Резултатите, обявени в събота сутрин на пресконференция в Луксор, подкрепят теорията на Никълъс Рийвс, който смята, че гробницата съдържа още едно царско погребение. Скритата гробница според него принадлежи на Нефертити. Ако е така, това ще бъде второто непокътнато царско погребение, открито в наши дни, и то, според думите на Мамдух Елдамати, египетския министър по въпросите на паметниците на културата, ще бъде „една от най-важните находки на века.“ На пресконференцията той заяви, че е „90 процента сигурен“, че зад стената на гробницата се крие друга погребална камера.

„Радарното сканиране показва, че от тази страна на северната стена имаме два различни материала“, казва той. „Смятаме, че би могло да има и друга камера“.

 

Уатанабе и Рийвс обсъждат радарното сканиране

Снимка: Брандо Киличи, National Geographic Channels

Досега в гробницата не е правено радарно сканиране, а това е важна стъпка. За първи път сега специалисти събират данни както за структурата на материалите, така и за съществуващите пространства зад стените. Именно тези пространства са най-интригуващи – те може да съдържат артефакти, а вероятно и погребални провизии, които съперничат с онези, открити при Тутанкамон.

Подобни материали

Откриха ли гробницата на Нефертити

Откриването на гробницата на Тутанкамон в кадри от 1923 г.

Египет си иска Нефертити от Берлин

Семейните тайни на Тутанкамон

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах