сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

Напиват ли се животните?

4.2.2019 г.

Не само пеперудите налитат на алкохол.

Не само пеперудите налитат на алкохол: ентомолозите често залагат капани за насекоми с бира. Ако нямате бира, хубавото вино може да свърши същата работа: проучване от 2008 година показва, че 35 видове молци харесват еднакво както виното, така и бирата, поставени в капаните.

Пеперудите обичат добрата бира, казва Кейти Прудич, ентомолог от Университета в Аризона: „Много пъти съм вадила пеперуди от кенчето си.“

Вероятно е мъжките да пият бира, за да подсилят сперматофорите си – богати на хранителни вещества пакетчета, които дават на женските като сватбен подарък, казва Прудич.

Други насекоми започват да пият, когато ги отхвърлят сексуално.

В изследване, излязло през 2012 г. в списание Science, учените сравняват хранителните предпочитания на мъжки винени мушици, които успешно са се чифтосали, с тези на мушици, които не са намерили партньор. Според резултатите нечифтосалите се мъжки предпочитат храна със съдържание на алкохол за разлика от съчеталите се.

По-нататъшно проучване показало, че чифтосаните мъжки имали по-високи нива на мозъчно вещество, наречено невропептид F, което може да се покачи, когато мушицата получи награда като секс. Нечифтосалите се мъжки имали по-ниски нива на невропептид F и се обръщали към алкохола, за да повишат усещането си за задоволство.

В подкрепа на тази теория е и фактът, че когато на нечифтосани винени мушици им се дадат изкуствени дози невропептид F, те не посягат към алкохола.

Случва се някои бозайници също да се напият – обикновено от нектар или ферментирали плодове.

„Наблюдавал съм белоопашати елени в овощни градини, които ядат ферментирали ябълки“, разказва Дон Мур, един от директорите на националния зоопарк "Смитсониън" във Вашингон . „В резултат на това им се доспива и дори започват да залитат“.

Други животни ги хваща по-трудно. Много прилепи се хранят с ферментирали плодове и нектар, след което летят без проблем. Проучване от 2010 г., публикувано в списание PLOS ONE, показва, че летателните и ехолокационните умения на листоносите прилепи не се повлияват от консумацията на етанол.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах