сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

По следите на несъществуващата планета Вулкан

25.1.2021 г.

Всички смятали, че гравитационното притегляне на една неоткрита планета кара Меркурий да мени орбитата си. Алберт Айнщайн имал друго мнение.

от National Geographic

Във връзка с предполагаемото съществуване на планетата Вулкан преди сто години Алберт Айнщайн изнася поредица от лекции, които пренаписват закона за гравитацията на Нютон и променят света.

Според Нютон трептенето на Меркурий било причинено от притегляне на друга планета, а именно Вулкан. За първи път тя е спомената през 1859 г., като наличието й е потвърдено от най-великия астроном по онова време Юрбен Льоверие. Приветствана е от Ню Йорк Таймс за едно от най-великите открития на века, но проблемът бил, че не съществува.

Днес историята на „планетата“ Вулкан е почти забравена, но излиза наяве не само защото според теорията на Нютон наличието й е напълно логично, а и защото около 1850 г. учените успяват да изчислят съществуването на Нептун именно въз основа на смущения в орбитата на Уран.

Изполозването на съвременни технологии предполага, че когато днес теорията подсказва наличието на нови планети, тях най-вероятно наистина ги има.

Съществуването на Кеплер-10 (на илюстрацията) бе потвърдено през 2011 г. 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах