сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Човешкият мозък обработва дневно над 100 000 думи

16.12.2009 г.

 Ако имате проблем да се съсредоточите върху този текст това означава, че вашият мозък обработва дневно над 100 000 думи.

Последното изследване показва, че всеки възрастен човек дневно чува или прочита средно 100 500 думи. Под дневно се подразбира времето което прекарваме в будно състояние и при това извън работата, което означава, че истинските данни са значително повече. Роджър Бон, преподавател от университета в Калифорния по време на проучването се опита да разбере върху какво количество информация ежедневно е подложен човек, който се занимава с различни дейности в къщи и извън нея. За да стигне до тази информация Бон е проучвал отиването на кино, слушането на радио, телефонните разговори, видео игрите, сърфирането в интернет и четенето на пресата. Така той стигнал до заключението, че мозъкът на един възрастен човек дневно е изложен да обработи стотина хиляди думи, което е близо 34 гигабайта информация.

В тази връзка учените са обезпокоени, защото смятат, че мозъкът е затрупан с информация, която може да действа отрицателно на структурата на мозъка. Една от най-известните британски учени Сюзън Гринфийлд казва, че вече няколко пъти е предупреждавала, че популярните социални мрежи може да бъдат особено вредни за развитието на мозъка при децата. Според нея те влияят върху младите като ги карат да бъдат повече обърнати към себе си. "Едно нещо е сигурно - нашето внимание сега е разделено на къси интервали и смятам, че това не е добро, особено когато искаме задълбочено да мислим над някой неща", казва професор Бон. "Мозъкът расте и се увеличава в зависимост от това как се използва. Количеството на информацията може да подтикне мозъка да започне с репродукцията на нервните клетки", казва от своя страна професорът по неврология от Оксфорд Колин Блейкмър. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах