сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

130 години от рождението на Павел Делирадев честват в Панагюрище

16.2.2009 г.

Днес, от 17.30 часа в Камерна зала на Дом паметник в Панагюрище ще се проведе вечер посветена на 130 години от рождението на Павел Делирадев - изтъкнат български публицист, общественик и писател, съобщиха от общината.

В срещата ще участват представители на Исторически музей и ученици от клуб "Родолюбие" при ОДК. Павел Делирадев е роден в Панагюрище. Той участва в македонското освободително движение. Редактира няколко вестника и списания и е техен сътрудник.

Има големи заслуги за развитието на туризма в България. Идеята да се мине по билото на Стара планина принадлежи на родоначалника на организирания туризъм в България Алеко Константинов. Той често повтарял пред приятелите си: "Ако не успея да изпълня големия си план-блян за околосветско пътешествие, тогава ще се задоволя с едно пътуване по билото на нашата дивна Стара планина, на величествения Балкан, от единия до другия й край. И вярвам, че това ще бъде твърде забавно и полезно скитане, тъй като ние познаваме собствената си страна не по-добре от азиатските и африканските пустини, защото живеем в родината си като равнодушни чужденци". Преждевременната и нелепа смърт не му позволява да осъществи това си намерение. Честта да мине пръв по билото на Стара планина се пада на Павел Делирадев. През 1933 година, когато е на 54 години, Павел Делирадев предприема това пътешествие, като при големи трудности за тридесет дни изминава повече от 700-те километра до морето. Делирадев е автор на няколко научнопопулярни книги за българските планини - "Витоша" (1926), "Осогово" (1927), "Рила" (в два тома, 1928, 1932), "Родопите" (1937) и др., на трудове с историко-етнографски характер като "Принос към историческата география на Тракия" (в два тома, 1953) и на много статии.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах