сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Може ли улавянето на въглерод да направи полетите по-екологични?

19.2.2021 г.

Американският превозвач United Airlines обяви, че възнамерява да стигне нула въглеродни емисии до 2050 г. Как е възможно? Отчасти като подкрепя технология наречена директно улавяне на въздуха, която изсмуква въглеродният диоксид от атмосферата.

от Chloe Berge, National Geographic

Хората изхвърлят на 44 милиарда тона CO2 в атмосферата всяка година. Туризмът допринася с 8% за тези емисии, като полетите съставляват най-голямата част. По време на пандемията станахме свидетели как екосистемите спечелиха от забавянето на глобалната икономика, подхранвана основно от твърди горива.

Традиционното закупуване на въглеродни компенсации може и да помага, но е трудно да се измери тяхното количествено влияние. Премахването на въглеродния диоксид  от атмосферата и складирането му в земята (един от методите е директно улавяне на въздуха (direct air capture (DAC))предлага по-конкретно решение.

Досега тази технология на отрицателни емисии бе ограничена само в научните кръгове, но нови инициативи имат за цел да включат и туристическата индустрия.

Специфичен вид въглеродно улавяне, DAC, е фокус на компании като швейцарската Climeworks. Модулни машини използват вентилатори, за да изтеглят въздуха в колектор, който улавя въглерода чрез филтър направен от органични съставки. Когато филтърът се напълни колекторът се затваря и загрява до 100 градуса по Целзий, освобождавайки чист въглероден диоксид. В завода на Climeworks в Хелисхейди, Исландия, съоръжението, наподобяващо космически лагер сред лунен пейзаж, въглеродът се комбинира с вода и посредством тръби се отвежда в почвата. Естествените базалтови образувания в земята реагират с въглерода и в рамките на няколко години го превръщат в камък.

 Учените бият тревога: най-тежки последици от 800 000 години насам!

За да работят тези заводи те трябва да се захранват с възобновяема енергия. В Хелишейди Climeworks си партнира с CarbFix, експерт в бързата подземна минерализация на въглеродния диоксид, разположен около геотермална електроцентрала, която захранва машините, улавящи въздуха. В завода на Climeworks в Хинвил, Швейцария, процесът се захранва от завод за изгаряне на отпадъци. Други проекти за директно улавяне на въздуха по света използват сходни възобновяеми енергийни източници.

Съоръженията за директното улавяне на въздуха може да си представим като една супер-гора. Докато истинските гори по естествен път премахват въглеродния диоксид  повечето експерти признават, че те са твърде бавни, за да имат значителен ефект за нуждите на планетата ни.

„Земната биосфера и океан заедно поемат половината от това, което ние изхвърляме в атмосферата всяка година“, казва Дженифър Уилкокс, експерт по енергийни политики в Пенсилванския университет.

„Завод за директно улавяне на въздуха може да е до сто пъти по-ефективен от една гора за дадена територия“, казва Уилкокс. „Земята е ограничен ресурс…ползата от директното улавяне на въздуха е, че не се нуждаем от обработваема земя, и затова възприемам заводите за директно улавяне на въздуха като синтетична гора.“

В Climeworks всеки колектор улавя еквивалента на онова, което 2000 дървета могат да поемат и понеже въглеродната концентрация е еднаква навсякъде по света, разположението на тези съоръжения е независимо.

При проектите на DAC, където уловеният въглероден диоксид не се съхранява в земята, той може да бъде рециклиран и използван отново като суровина. В завода на Climeworks в Хинвил например въглеродът се използва за наторяване на парници и за газиране на минерална вода.

Потенциалът на DAC в борбата с климатичните промени и да направи пътуванията по-устойчиви е обещаващ. Но не е панацея. Експертите се надяват той да работи в тандем с други форми за намаляване на въглеродните емисии.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах