сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Илън Мъск планира да даде 100 милиона долара на онзи, който изобрети най-добрата технология за намаляване на CO2

26.1.2021 г.

„Дарявам 100 милиона долара под формат на награда за най-добрата технология за улавяне на въглероден диоксид“, казва Мъска в туит и добави, че ще обяви подробностите следващата седмица.

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск обяви последния си филантропски проект: състезание да се популяризират иновативни технологии за улавяне на въглероден диоксид.

Мъск, който за кратко време изпревари изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос по богатство, преди спад в дяловете му в Тесла да го върнат едно място назад, наскоро попита последователите си в Twitter за съвет как най-смислено да раздаде част от парите си.

През 2012 г. Мъск подписва „Клетвата за дарение“, която Бил Гейтс и Уорън Бъфет инициират - подписалите я трябва да дарят поне половината от това, което притежават приживе. Изпълнителният директор на Tesla до момента е подкрепял основно образованието в областта на науките и технологиите, както и изследователски проекти за възобновими енергии, космос и педиатрия. Според оценка на сп. „Форбс“ обаче Мъск е дарил към момента едва 100 милиона долара – което е по-малко от 1% от нетното му богатство.

Предложеното от Мъск състезание ще подкрепи една област, която играе важна роля в борбата с климатичните промени. Проучване, публикувано в Scientific Reports, сочи, че има спешна нужда бизнеси и правителства да „започнат да разработват технологии за премахването на парниковите газове от атмосферата“ – процес, известен като геоложко съхранение на въглероден диоксид (Carbon capture and storage - CCS).

Температурите на Земята са вече на път да надхвърлят стойностите, заложени от Парижкото споразумение за климата за 2100 г. САЩ се присъединиха повторно към него в сряда миналата седмица.

Според проучването дори и всичките парникови емисии да бъдат спрени дотогава, най-малко 33 гигатона въглероден диоксид ще трябва да бъде извлечен от атмосферата с помощта на CCS. Това приблизително съответства на общите въглеродни емисии на индустрията с твърди горива в света през 2018 г. (36 гигатона).

Технологията се счита за безопасна и е потенциално ефективна форма на геоинженерство в сравнение с други подходи. В частност Байдън възнамерява да направи тези технологии по-широко достъпнa.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах